Translate

25 Feb 2013

Documentarni Film Tuzna Morava / Sad River Morava 2011




Autori filma Srboljub Pesic i Ilija Stankovic su tokom proljeca 2011 hitnom akcijom organizirali spustanje camcem niz tok Juzne Morave kada je regionalno nereseni problem organiziranog odvozenja djubreta pokazao svu velicinu  posle poplava na Jugu Srbije, Istoku Kosova i Sjeveru Makedonije odakle poticu rijeke u slivu Juzne Morave.
Uz pomoc specijalnih jedinica policije i vatrogasaca snimljena je ekoloska katastrofa koja je posle trenutnog prikazivanja na socijalnim mrezama izazvala bijes i lavinu negativnih komentara u Srbiji ali i u susednim zemljama Balkana u kojima je slicna situacija. Cinjenice da je snimateljska ekipa zadobila teske infekcije koze tokom snimanja bila je kap u casi odluke da se preduzme siroka kampanja u medijima. Uplasivsi se od cinjenice da su bukvalno svi stampani mediji i oko 600 web sajtova preneli link sa filmom a zatim i sve Tv stanice u Srbiji film prikazale po nekoliko puta, lokalni festival dokumentarnog filma (BeoDocs) film prikazivali pre svake oficijelne projekcije (176 puta), Srbijansko Ministarsto za Ekologiju hitno improvizira ogromnu akciju ciscenja toka Juzne Morave. Sakuplja se ogromna grupa muzicara (75) koja u roku od tri dana snima muzicku temu ovog filma i formira se mreza ekoloskih organizacija koje kroz suradnju na promociji problema, formiraju mrezu za uzbunjivanje EKOAlarmTV
Film je skolski primjer gradjanskog aktivizma kojim se moze spreciti dalje unistenje planete i pokrenuti pucanstvo u zajednicku akciju.


No comments:

Post a Comment